Ništa od povlačenja
4

Trump: Jedan dio američkih vojnika ostaje u Siriji da štiti naftna polja

M. A.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je da će jedan dio američkih vojnika ostati u Siriji uprkos njegovom ranijem pozivu da se povuku. On je rekao da će manji broj vojnika ostati i štititi naftna polja, a drugi će ostati u blizini Izraela i Jordana.

Odluka Donalda Trumpa od prije dvije sedmice da povuče američke snage iz pogranične regije Sirije i Turske izazvala je kritike čak i nekih njegovih pristalica, piše BBC News.

Ubrzo nakon toga Turska je započela ofanzivu protiv bivših američkih saveznika Kurda.

Predsjednik SAD-a ponovo je branio svoju odluku da se povuče usred optužbi da je izdao snage koje su predvodile Kurde, a koji su bili važan partner SAD-a u borbi protiv grupe Islamska država (IDIL).

"Zašto bismo svoje vojnike stavljali u sendvič dvije velike grupe, potencijalno među stotine hiljada ljudi, koji se bore? Mislim da to ne ide tako", rekao je tada Trump.

Međutim, Trump je također rekao da su od SAD-a Izrael i Jordan zatražili da ostave mali broj vojnika u potpuno drugom dijelu Sirije. Istakli su da su u drugom dijelu zemlje potrebne američke snage kako bi se "osigurala nafta".

U sukobima širom svijeta raspoređeno je ukupno 200.000 američkih vojnika uprkos Trumpovim obećanjima da će ih vratiti kući.