Ne podržava medije
76

Trump izvrijeđao novinara NBC-a zbog pitanja o koronavirusu

A. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik SAD-a Donald Trump se razbijesnio i izvrijeđao novinara NBC News-a nakon što ga je upitao da pošalje poruku podrške svim uplašenim Amerikancima kada je riječ o trenutnoj situaciji s koronavirusom.

Njihov razgovor je tekao u okviru dnevnog izvještavanja radne grupe za koronavirus pri Bijeloj kući, a kako piše CNN, novinar NBC News-a ga je upitao da li daje Amerikancima lažnu nadu govoreći o neprovjerenim lijekovima za koronavirus, citirajući pri tome posljednje statističke podatke koji pokazuju da je hiljade stanovnika SAD-a zaraženo, a milioni uplašeni.

"Šta kažete Amerikancima koji se plaše", upitao je Alexandar na šta mu je Trump domahujući glavom odgovorio: "Kažem da ste strašan novinar. To je ono što kažem".

Kako je razgovor dalje tekao Trump je ljutito novinaru rekao da je postavio "gadno pitanje" te je onda napao i njegovu medijsku kuću NBC News rekavši kako se bave senzacionalizmom.

"Dopustite da vam kažem nešto. To je stvarno loše novinarstvo i trebali biste se vratiti izvještavanju iumjesto senzacionalizmu", dodao je Trump.

Nekoliko trenutaka kasnije, Kaitlan Collins dopisnik iz Bijele kuće za CNN, upitao je Trumpa je li prikladno počinjati s govorom osude protiv novinara dok traje zdravstvena kriza.

"Vi sebe trenutno vidite kao ratnog predsjednika koji vodi zemlju kroz pandemiju kakvu mi doživljavamo. Mislite li da je napad na Petera i njegov medij prikladno kad zemlja prolazi kroz ovakvo nešto?", upitao je Collins.

Trump je svoj verbalni napad odbranio stavom da "Peter Alexander nije dobar u svom poslu" i dodao "da se ne može računati na jedinstvo u ovakvim trenucima sve dok postoje nepošteni novinari".

Aleksandar je u izjavi kasnije rekao da je pokušavao predsjedniku pružiti priliku da uvjeri milione Amerikanaca, članova brojnih porodica, kako vlastite tako i od susjeda, zajednice i mnogih ljudi koji sjede kući.

"Ovo je bila njegova prilika da to učini, pruži pozitivnu ili motivirajuću poruku. Umjesto toga, vidjeli ste kakav je odgovor predsjednik ponudio", dodao je Alexandar.

Brojne kolege podržale su novinara Alexandra zahvaljujući mu na smirenosti i profesionalizmu u tako neugodnoj situaciji.

Cijela protekla sedmica bila je zabilježena Trumpovim napadima na medije među kojima su New York Times, Wall Street Journal i The Washington Post.

Čak se u četvrtak pohvalio da je otkazao pretplate Bijele kuće na glavne novine u zemlji.

"Iznenađuje me kad čitam stvari u pojedinim medijima pogotovo u negativnim novinama kakvi su Wall Street Journal i New York Times jedva ih čitam. Ne koristimo ih u Bijeloj kući, a isto je i sa Washington Postom", naveo je Trump.