U svom stilu
26

Trump izjavio kako je SAD "u dobroj formi": Spremni smo za vrhunac pandemije

L. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump izjavio je kako su SAD "u veoma dobroj formi" i kako je spremna za vrhunac pandemije koronavirusa jer ima dovoljan broj respiratora, prenosi BBC.

Trump je izjavio kako minimalno deset američkih kompanija trenutno radi na proizvodnji respiratora, ali i kako bi se nekoliko desetina respiratora moglo uvesti iz drugih zemalja.

SAD bilježi najbrži rast novozaraženih, te svaki dan imaju između više od 10 do 12 hiljada novih slučajeva. Ukupan broj zaraženih do sada je 164.253, preminulo ih je 3.167, a oporavilo se 5.507.

"Mi smo ispred svih ostalih, jer imamo bar deset kompanija koje proizvode respiratore. Mislim da ćemo spremno dočekati vrhunac pandemije koronavirusa", kratko je odgovorio na konferenciji za medije jučer.

Na pitanje koliko je Amerikanaca do sada testirano na koronavirus, Trump je odgovorio u svom stilu: "Testirali smo daleko više nego ijedna druga država. Daleko više".

Predsjednik SAD-a dodao je i kako se u nekim bolnicama krade medicinska oprema, stavljajući akcenat na zaštitne maske. No, nije želio davati više dokaza ni argumenata za ove tvrdnje. Istakao je kako narednih mjesec dana predstavlja izazov za cijelu državu, ali kako će sigurno uspjeti savladati virus.

"Ne želim dizati paniku u državi. Mogao bih je izazvati, sigurno bih to mogao uraditi bolje nego ti", rekao je jednom od novinara.