Novi čovjek
2

Trump imenovao Johna Boltona za novog savjetnika za nacionalnu sigurnost

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši američki ambasador u UN-u John Bolton naslijedit će H.R. McMastera na mjestu savjetnika za nacionalnu sigurnost narednog mjeseca, objavio je predsjednik Donald Trump.

"Sa zadovoljstvom objavljujem da će od 9.4.2018. ambasador John Bolton biti moj novi savjetnik za nacionalnu sigurnost", napisao je Trump na Twitteru.

McMaster je "obavio sjajan posao i uvijek će ostati moj ptijatelj", dodaje Trump.

McMasterova odluka da napusti položaj obostrano je usaglašena, saopćio je zvaničnik Bijele kuće.

"Zahvaljujem se predsjedniku Donaldu J. Trumpu što sam služio njemu i našoj zemlji kao savjetnik za nacionalnu sigurnost, navodi McMaster u saopćenju.

McMaster, koji je 1984. diplomirao na američkoj vojnoj akademiji West Point, obavljao je vojne dužnosti tokom sukoba u Afganistanu, Iraku i u Zalivskom ratu 1991.

Trump je zatražio od McMastera da ostane na položaju do početka aprila kako bi osigurao 'bezbolnu' tranziciju i McMaster je pristao na to, kazao je zvaničnik.

Bolton, koji će postati Trumpov treći savjetnik za nacionalnu sigurnost, bio je američki ambasador u UN-u u administraciji Georgea W. Busha od 2005. do 2006. i snažno je branio Bushovu politiku, uključujući i rat u Iraku.

Imenovanje 69-godišnjeg Boltona na taj položaj izazvalo je brojne kontroverze. Naišlo je na pozitivne reakcije nekih diplomata koji su služili u administraciji tokom njegovog mandata, ali je i iritiralo mnoge njegovo tvrdolinijaško pruistupanje diplomatiji

Prošle je sedmice Trump smjenio Državnog sekretara Rexa Tillersona i na njegovo mjesto je imenovao direktora CIA-e Mikea Pompea, u potezu koji je očigledno imao za cilj preoblikovati njegov vanjskopolitički tim uoči eventualnog sastanka sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom.