Klimatske promjene
3

Trump: Globalno zagrijavanje je borba protiv hladnog vala

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Donald Trump izjavio je da bi američka istočna obala "mogla iskoristiti malo od starog dobrog globalnog zagrijavanja" dok se rekordno niske temperature očekuju na velikim površinama zemlje tokom predstojećeg prazničnog vikenda.

"To bi mogla biti najhladnija Nova godina u historiji. Možda bismo mogli iskoristiti malo od starog dobrog globalnog zagrijavanja za zaštitu od koga je naša zemlja, ali ne i druge zemlje, bila voljna da plati trilione dolara. Utoplite se!"

Predsjednik nije priznao razliku između vremena i klime. Vrijeme se odnosi na atmosferske uvjete tokom kraćeg perioda, dok je klima duži period vremenskih modela.

Trump je u više navrata izražavao skepticizam prema klimatskim promjenama, tvrdeći da je globalno zagrijavanje "obmana" koju su stvorili Kinezi kaklo bi naškodili američkoj industriji.

On je objavio u ovoj godini namjeru da povuče SAD iz historijskog Pariškog sporazuma o borbi protiv klimnatskih promjena koji ima za cilj suzbiti emisiju stakleničkih gasova koja doprinosi otopljenju arktičkog leda, povećanju nivoa mora i promjeni vremenskih modela širom globusa.

UN-ova metreorološka i klimatska agencija saopćila je u prošlom mjesecu da je 2017. na putu da postane najtoplija godina u historiji, mimo onih na koje je uticao vremenski fenomen El Niño, koji može doprnijeti višim temeprarurama.

Prošle je godine postavljen rekord prosječne globalne temerature na Zemlji, prenosi AP.