Veliki zaokret
130

Trump donio odluku o povlačenju SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Iranom

Klix.ba
Donald Trump (Foto: Screenshot)
Donald Trump (Foto: Screenshot)
Američki predsjednik Donald Trump donio je odluku o povlačenju iz nuklearnog sporazuma s Iranom. Ovo je veliki zaokret u američkoj diplomaciji s obzirom da je sporazum s Iranom bio jedno od najvažnijih pitanja vanjske politike u Trumpovom mandatu.

Iako je lider SAD-a imao rok do subote odlučiti hoće li ponovo uvesti američke sankcije Iranu, odlučio je to raditi ranije.

"Ovo je sporazum koji nikada nije trebao biti postignut, nije donio nikakav mir i neće nikada. SAD se povlače iz sporazuma. Ovo će Ameriku učiniti sigurnijom", istakao je Trump na današnjoj konferenciji za medije u Bijeloj kući.

Trump je na početku svog govora kazao kako je iranski sporazum ustvari režim velikog terora, sponzor terorizma te da podržava Hamas, Hezbolah, talibane i Al Kaidu.

"Takozvani iranski sporazum trebao je štititi Sjedinjene Države i naše saveznike od ludila iranske nuklearne bombe, oružja koje će samo ugroziti opstanak iranskog režima. Zapravo, sve je bila laž. Sporazum je dopuštao Iranu da nastavi program obogaćivanja uranija i s vremenom dosegne rub nuklearnog zamračenja", dodao je Trump.

Podsjećamo, sporazumom između šest svjetskih sila i Irana, Teheran se 2015. godine obavezao da će obustaviti nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija.

Sporazum između Irana, SAD-a, Francuske, Kine, Njemačke, Rusije i Velike Britanije ograničava iranski program obogaćivanja uranija kako se ne bi mogao upotrijebiti za razvoj atomskog oružja, a zauzvrat su Iranu ublažene međunarodne sankcije.

Visoki iranski dužnosnici poručili su danas da Teheran neće ostati pasivan ako Trump odluči napustiti sporazum. Kazali su da su spremni za najgori scenarij.

Zamjenik zapovjednika iranske Revolucionarne garde Hossein Salami istaknuo je kako se Iran ne plaši američkih sankcija ili napada, dok je iranski predsjednik Hassan Rouhani jučer poručio da će "SAD zažaliti kao nikada u svojoj historiji ukoliko dođe do raskida sporazuma".

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je upozorio ranije da bi povlačenje SAD-a iz ugovora o nukleranom programu s Iranom moglo dovesti do rata.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas istakao je kako je jasno da je iranski nuklearni sporazum učinio svijet sigurnijim te da postoji rizik od eskalacije ukoliko se on otkaže.