Pred inauguraciju
22

Trump do posljednjeg dana ostaje u Bijeloj kući, njegova selidba predmet ismijavanja

A. B.
Donald Trump će napustiti Washington u srijedu ujutro, Screenshot: YouTube
Donald Trump će napustiti Washington u srijedu ujutro, Screenshot: YouTube
Pakovanje stvari američkog predsjednika Donalda Trumpa i iseljavanje iz Bijele kuće počelo je prije tri dana, ali on Washington planira napustiti tek u srijedu ujutro što će osoblju ostaviti samo nekoliko sati da pripremi taj prostor za novog predsjednika.

Naime, dan inauguracije uvijek podrazumijeva tu neugodnu smjenu predsjedničkih porodica unutar Bijele kuće, a ovogodišnja će biti posebno komplikovana.

Planirano da je Biden u poslijepodnevnim satima nakon polaganja zakletve sa svojom porodicom useli u Bijelu kuću, međutim, osoblje je zabrinuto da ona neće biti u potpunosti pripremljena zbog nedostatka vremena.

Kako su naveli, čišćenje nije problem jer je to "uhodan" sistem i svaki uposlenik zna šta treba raditi, međutim, bitno je dezinfikovati i još detaljnije očistiti svaki ćošak Bijele kuće zbog pandemije.

Jedan izvor iz Bijele kuće navodi da je Joeu Bidenu izabranom predsjedniku SAD-a savjetovano da na dan nakon inauguracije, 20. januara ne useli odmah u Bijelu kuću već da prespava s porodicom u obližnjem pansionu Blair Houseu u kojem će provesti noć pred ceremoniju.

Ipak, zvaničnog odgovora po tom pitanju nema pa sve ukazuje na to da će Biden taj dan zvanično i useliti u Bijelu kuću, piše The New York Times.

Ove godine je Trump u nekoliko navrata prekršio tradiciju koja se odnosi na tranziciju vlasti, pa tako odugovlači s napuštanjem Bijele kuće, odbio je prisustvovati inauguraciji Joea Bidena, negirao je njegovu pobjedu, zatim, budućeg predsjednika nije nijednom pozvao na sastanak u Bijelu kuću kako bi ga proveo kroz objekat i upoznao s osobljem.

[TWITTER]1351555149664317442[/TWITTER]

To nije učinila ni sada već odlazeća prva dama Melania Trump koja je odbila pozvati njenu nasljednicu Jill Biden na druženje u Bijelu kuću, kao što su to radile njene prethodnice.

Naime, mediji su već objavili fotografije selidbe Trumpove administracije, ali i nekih njegovih poprilično skupocjenih stvari spakovanih u kutije.

Mnogi korisnici Twittera se raduju odlasku Trumpa, a njegovu selidbu nazivaju "Moving day" i navode da je vrijeme da Donald Trump sa svim svojim stvarima napusti Bijelu kuću.

[TWITTER]1351584059613474820[/TWITTER]

Mnogi od njih su objavljivali smiješne videe, karikature ili uz fotografije seljenja pisali satirične komentare čestitajući selidbu sada već bivšem američkom predsjedniku.

Mnogi su naglasili da se raduju srijedi kada će Trump i zvanično napustiti Bijelu kuću.

"Ljudi se slažu da je ovo do sada najzapaženija selidba", napisao je jedan od korisnika.