Svijet
13

Trump dao otkaz ambasadorima u 80 zemalja, a nije imenovao njihove nasljednike

Klix.ba
Američka ambasada u Berlinu (Foto: EPA)
Američka ambasada u Berlinu (Foto: EPA)
Nedugo nakon što je Donald Trump dao zakletvu kao 45. predsjednik SAD-a, svi ambasadori koje je imenovao Barack Obama dobili su otkaz bez imenovanih zamjena, javlja Independent.

Iako ostavka ili otkaz ambasadora nije neuobičajna pojava nakon dolaska novog predsjednika SAD-a, pogotovo onog iz druge partije, ono što predstavlja problem jeste Trumpovo neimenovanje njihovih zamjenika koji bi upotpunili vakuum.

Svim ambasadorima iza kojih stoji odluka prošle administracije uručen je otkaz uz naredbu da napuste ambasade do podneva 20. januara, tačno u vrijeme kada je Trump imenovan za predsjednika.

Trumpov tim je najavio takvu odluku još sredinom decembra 2016. i to bez izuzetaka, čak i kada su u pitanju porodice ambasadora sa malom djecom.

Problem ipak leži u tome da Donald Trump nije imenovao nove ambasadore u više od 80 zemalja svijeta. Na taj način predsjednik SAD-a je prerezao direktnu vezu sa nekim izuzetno važnim državama saveznicama kao što su Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanada.

Također, zemlje poput Indije, Japana i Saudijske Arabije ostale su bez predstavnika SAD-a u svojim glavnim gradovima.

Ambasadori kao što je Kyle Randolph Scott u Srbiji nisu dobili otkaz, a Ambasada SAD-a u Sarajevu se još uvijek nije oglasila o tome da li Trumpova odluka ima utjecaja na Maureen Cormack.

U međuvremenu, Trump nije imenovao neke važne ljude u svojoj administraciji kao što su sektori Nacionalnog vijeća sigurnosti i Ministarstvo odbrane.