Još traje istraga
3

Trump: CIA nije okrivila saudijskog princa za umiješanost u Khashoggijevo ubistvo

Klix.ba
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Američki predsjednik Donald Trump kazao je kako Centralna obavještajna agencija SAD-a (CIA) nije zaključila kako je saudijski princ Mohammed bin Salman naručio ubistvo novinara Jamala Khashoggija.

Saudijski novinar ubijen je 2. oktobra u konzulatu u Istanbulu. Iako su brojni zvaničnici kazali za američke medije kako njegovo ubistvo nije moglo proći bez prinčevog odobrenja, Saudijska Arabija tvrdi kako je riječ o operaciji u kojoj su i oni prevareni.

"Oni nisu donijeli konačan zaključak i okrivili princa. Imaju neke osjećaje, ali ne znam hoće li iko biti sposoban okriviti princa prestolonasljednika. Ali, učinio to ili ne učinio, princ to žestoko poriče i njegov otac odbija sve optužbe", kazao je Trump.

Podsjećamo, list Hurriyet prenio je kako CIA ima snimak telefonskog razgovora u kojem saudijski princ naređuje svom bratu da "ušutka Jamala Khashoggija što je prije moguće".

List Washington Post također je iz neimenovanih izvora otkrio kako je CIA uvjerena da je princ Salman naredio Khasoggijevo ubistvo.

Salman je, s druge strane, Khasoggijevo ubistvo ocijenio kao zločin koji se ne može opravdati te je najavio kako će svi krivci biti kažnjeni.

Istraga o Khasoggijevom ubistvu i dalje traje.