"Osramotili smo se"
25

Trudeau se izvinio nakon što je nacističkom veteranu odata počast u parlamentu Kanade

D. Be.
Premijer Justin Trudeau izvinio se u ime Kanade nakon što je Ukrajincu koji se borio za nacističku jedinicu nehotice pljeskao u parlamentu.

"Ovo je pogreška koja je duboko osramotila parlament i Kanadu", rekao je Trudeau.

Predsjedavajući Anthony Rota, koji je preuzeo odgovornost za pozivanje Yaroslava Hunke (98), podnio je ostavku u utorak, a incident je izazvao globalnu osudu.

Trudeau se također izravno izvinio ukrajinskom čelniku Volodimiru Zelenskom, koji je bio u posjeti Kanadi i prisutan u parlamentu, rekavši: "Kanadi je duboko žao".

Ukrajinski lider bio je među onima koji su slikani kako plješću Hunki, što je slika koja je iskorištena u ruskoj propagandi.

"Svi mi koji smo bili u ovom domu u petak duboko žalimo što smo stajali i pljeskali iako smo to učinili nesvjesni konteksta. Bilo je to užasno, zbog miliona ljudi koji su umrli u holokaustu", dodao je.

Rekao je da je ono što se dogodilo "duboko, duboko bolno" za jevrejski narod i sve ostale koji su bili meta nacističkog genocida.

Hunka, koji se borio u nacističkoj jedinici u Drugom svjetskom ratu, dobio je ovacije i hvaljen je kao ukrajinski i kanadski "heroj".

Služio je u 14. grenadirskoj diviziji Waffen-SS, dobrovoljačkoj jedinici sastavljenoj većinom od etničkih Ukrajinaca pod nacističkim zapovjedništvom.

Pripadnici divizije optuženi su za ubistva poljskih i židovskih civila, iako sud nije proglasio jedinicu krivom za ratne zločine.