|

Trudeau i Trump razgovarali o porastu ilegalnih prelazaka iz SAD-a u Kanadu

Trudeau i Trump razgovarali o porastu ilegalnih prelazaka iz SAD-a u Kanadu
6
F
FENA
24.2.2017. u 10:17
21
komentara
6

dijeljenja
Trudeau i Trump razgovarali o porastu ilegalnih prelazaka iz SAD-a u Kanadu Foto: Xinhua
Kanadski premijer Justin Trudeau i američki predsjednik Donald Trump telefonski su u četvrtak razgovarali o pograničnoj saradnji, u situaciji u kojoj raste pritisak na Kanadu s obzirom na porast broja tražitelja azila koji pristižu iz SAD-a.
Broj tražitelja azila koji prelaze u Kanadu na izoliranim i nečuvanim graničnim prijelazima povećao se posljednjih sedmica zbog straha da će se Trump obračunati s ilegalnim imigrantima, dok su se istodobno raširile fotografije kanadskih policajaca koji sa smiješkom pozdravljaju migrante.

Po saopćenju iz Bijele kuće, Trump je naglasio važnost bliske saradnje s Kanadom oko graničnih pitanja "uključujući primjenu akcija njegove administracije na zaštiti SAD-a od terorističkih napada koje bi izveli stranci i drugi", prenosi Hina.

Tražitelji azila ilegalno ulaze u Kanadu zbog toga što kanadska policija, prema kanadsko-američkom sporazumu o sigurnosti mora natrag vratiti tražitelje azila pojave li se oni na službenim graničnim prijelazima. Do 13. februara broj ljudi koji su 2017. zatražili azil u Kanadi popeo se na 3.800, što je više nego u istom razdoblju lani i mogao bi dosegnuti dosadašnji rekord zabilježen 2008. od preko 36.800 tražitelja.
Prijavi grešku


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...