Svijet
0

Tropske vrućine nastavljaju pogađati jugoistočnu Evropu i Englesku

Sarajevo-x.com
Ekstremno visoke temperature pogodile su veći dio evropskog kontinenta u subotu ostavljajući iza sebe u Rumuniji, Austriji i Bugarskoj 18 mrtvih od toplotnog udara i više od stotinu osoba koje su zbog poplava napustile svoje domove u Engleskoj.

Toplotni udar u Rumuniji je dosad odnio 11 života, dok je pet osoba umrlo u Austriji i dvije u Bugarskoj.

Dok jugoistočnu Evropu pogađaju nesnosne vrućine Engleskom haraju poplave. Stanovnicima se ne preporučuje da putuju, a premijer Gordon Brown se zahvalio svima koji su pomogli u rješavanju ove elementarne nepogode. Željezničke kompanije savjetovale su putnicima da ostanu kući i da ne putuju nigdje, dok su brojni vozači ostali satima zarobljeni u svojim automobilima na autocestama. Vojni helikopteri spasili su više od stotinu osoba koje su bile zarobljene na krovovima svojih kuća, na mostovima i brdima.

U Mađarskoj temperature su dosegle rekordnu vrijednost od 41,9 stepeni Celzijusa u gradu Kiskunhalas, 130 kilometara južno od Budimpešte, saopštio je mađarski metereološki zavod.

Bugarska je pretrpjela petodnevni toplotni udar koji je uzrokovao brojne požare i oduzeo živote dvijema osobama u ovoj zemlji.