Zavijeni u crno
359

Tropska oluja na Haitiju donijela nove probleme dok raste broj poginulih u zemljotresu

B. T.
Haiti zbraja žrtve (Foto: EPA-EFE)
(Foto: EPA-EFE)
Broj poginulih u potresu magnitude 7,2 stepena, koji je pogodio Haiti, popeo se na 1.941. Za to vrijeme tropska oluja donijela je bujice i pljuskove, stvorivši nove probleme stanovnicima ove države.
Više od 9.900 ljudi je povrijeđeno u potresu koji je u subotu pogodio jugozapadni dio karipske nacije, zapadno od glavnog grada Port-au-Princea.

S više od 60.000 uništenih domova i 76.000 oštećenih, UNICEF je saopćio da je više od pola miliona djece pogođeno katastrofom. Spasioci su izvukli 34 osobe žive iz ruševina u posljednjih 48 sati, saopćile su vlasti.

Američki Nacionalni centar za uragane upozorio je na poplave u gradovima te na moguća klizišta dok je oluja Grace zahvatala osiromašenu državu.

Zvaničnici Haitija upozorili su stanovnike da paze na zgrade koje pokazuju pukotine od potresa, jer bi se mogle srušiti pod težinom vode. Uprkos kiši, vode za piće je nedostajalo.

Vlada je proglasila jednomesečno vanredno stanje u četiri provincije pogođene potresom.

No, svi napori službenog spašavanja u jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta komplicirani su političkim haosom koji tamo vlada mjesec nakon ubistva predsjednika Jovenela Moisea, javlja AFP.