Oštećene kuće
0

Tropska oluja Emily pogodila Dominikansku Republiku i Haiti

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Tropska oluja Emily donijela je u četvrtak obilne padavine u dijelovima Dominikanske Republike, gdje je više hiljada ljudi evakuirano zbog opasnosti od poplava, kao i Haitija, gdje su stotine kuća oštećene.

Obje zemlje otkazale su preko 20 letova, a u Dominikanskoj Republici, gdje su zatvoreni sudovi, kongres i brojni državni uredi, vlada je naredila da se evakuira više od 5.000 ljudi.

Na Haitiju je, pored velikog broja kuća, oštećen i centar za liječenje kolere, a iz kampa u okolini prijestolnice Port-au-Princea, gdje u šatorima još od zemljotresa u januaru 2010. i dalje boravi oko 600.000 ljudi, evakuirano je nekoliko porodica.

Udari vjetra oslabili su sa 85 na 65 kilometara na sat, a meteorolozi prognoziraju da će oluja dodatno posustati, javio je AP.

Međutim, Američki nacionalni centar za praćenje uragana upozorio je da i dalje postoji opasnost od poplava i odrona zemljišta jer se olujni sistem kreće ka Kubi i Bahamima, gdje se očekuje da će stići u petak, i ka Floridi, do koje bi mogao da dopre u subotu.