Svijet
0

Tropska oluja Danny transformirala se u uragan u Atlantskom okeanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Tropska oluja Danny se transformirala u uragan, prvi u sezoni na Atlantiku, ali bi trebalo da počne da se smanjuje u subotu, saopćio je Američki nacionalni centar za uragane (NHC) sa sjedištem u Miamiju.

Uragan bi trebalo da se pojača u sljedeća 24 sata, ali "u subotu bi trebalo da počne slabiti", prema NHC-u saopćenju objavljenom u četvrtak.

Danny se trenutno nalazi 1.590 kilometara istočno od otoka Vent u Karipskom moru, a vjetrovi koji ga podržavaju te dostižu brzinu veću od 130 kilometara na sat, precizirali su meteorolozi.

Meteorološki fenomen se nalazi daleko od obala i trenutno nije na snazi nikakav alarm, dodao je NHC.

"Danny je i dalje mali uragan, ali neočekivane promjena u jačini "zbog malih dimenzija" mogu se dogoditi", upozorio je NHC.

Danny se upućuje prema zapadu brzinom od 19 kilometara na sat i trebalo bi da nastavi putanju ovom brzinom u subotu.

Devedeset posto je vjerovatnoća da će sezona uragana 2015. godine u Atlantiku biti manje aktivna nego obično do njenog okončanja krajem novembra, ocijenili su početkom augusta stručnjaci Američkog centra za klimatsko predviđanje.

Za vrijeme normalne sezone u periodu od 1981. do 2010. godine, bilo je u prosjeku 12 tropskih oluja godišnje, od kojih je šest dostiglo snagu uragana. Među ovima, tri su bila velike snage i išla su do kategorije 3 do 5 s vjetrovima od najmanje 178 kilometara na sat, podsjetili su stručnjaci.