Florida
0

Tropska oluja Claudette pogodila američku obalu

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Tropska oluja Claudette pogodila je američku obalu u ranim jutarnjim satima, udarivši sjeverozapadni dio američke savezne države Floride, saopštio je američki Nacionalni centar za uragane.

Ovogodišnja sezona uragana već nosi nekoliko oluja, očekuje se da će Claudette, nakon udara na Floridu, preći na jug savezne države Alabame.

Snažna kiša pogađa sjeverozapadne dijelove Floride, a očekuje se kako bi neka obalna područja mogla imati problema s manjim poplavama.

Klodet bi mogla donijeti između sedam i 15 centimetara kiše, dok bi vrlo izloženi dijelovi Floride, Alabame i Georgije mogli vidjeti i do 25 centimetara. 

Mogući su i snažni naleti nevremena, kao i pokoji izolovani tornado.

U oblasti Aligator Point, na sjeverozapadu Floride, vlasti su savjetovale evakuaciju nekoliko hiljada ljudi koji bi mogli biti u opasnosti od poplava, budući da se radi o području na niskoj nadmorskoj visini.
U međuvremenu, još dvije oluje kreću se Atlantskim okeanom. Riječ je o tropskoj  depresiji Ana, koja je juče prošla  pored Antila, a tropska oluja Bill jača dok se kreće iza Ane.

Tropska oluja Bill, koja bi danas trebala prerasti u uragan, kreće se sa zapada prema sjeverozapadu Atlantskog okeana s vjetrovima od 112 kilometara na sat.  

Centar oluje je 2.210 kilometara od Malih Antila.