Meksiko
0

Tropska oluja Andres prijeti da preraste u uragan

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Tropska oluja Andres, koja jača nad Pacifikom, mogla bi u utorak prerasti u prvi ovosezonski uragan, te preći preko jugozapada Meksika, predviđaju meteorolozi.

Meksiko je izdao upozorenje o pojavi uragana na obali od juga Manzanilla prema Puerto Vallarti, a vlasti u Acapulcu su pripremile oko 120 šatora te upozorile stanovništvo da ostane u svojim domovima. Posebno se to tiče onih 15.000 građana u zoni koja je najriskantnija kad su poplave u pitanju, javlja AP.

Jaka kiša u nedjelju je oborila nekoliko stabala, a prognostičari upozoravaju kako bi oluja mogla prerasti u uragan oko grada Manzanilla.

U hotelima poput Grand Bay Hotel-Isla Navidada osoblje se već priprema, unosi sav namještaj i opremu sa plaža, postavlja zaštitu na prozore i obavlja druge radnje.

Američki centar na uragane saopštio je da je centar oluje Andres u 23 sata po lokalnom vremenu bio na oko 260 kilometara jugoistočno od Manzanilla. U ponedjeljak je donio vjetrove jačine 100 kilometara na sat uz jače pljuskove. Prema sjeverozapadu se kreće brzinom od 13 kilometara na sat, a u uragan bi mogao preći u utorak navečer ili u srijedu ujutro.