Svijet
0

Trojka: Pregovori o statusu Kosova pod našim vodstvom su završeni

FENA
Međunarodna posrednička trojka ocijenila je u ponedjeljak u Prištini da je proces pregovora između Srbije i kosovskih Albanaca bio koristan, mada nije postigao sporazumno rješenje oko budućeg statusa Kosova.

Trojka je u ponedjeljak navečer u Prištini kosovskim Albancima predstavila nacrt svojega izvješća koji će do 10. prosinca kompletirati i predati Kontaktnoj skupini i glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu.

Predstavnik EU-a u trojci Wolfgang Ischinger izrazio je na konferenciji za novinstvo u Prištini žaljenje što nije postignut sporazum Beograda i Prištine, ali je naglasio da to nije krivnja trojke.

"Na početku pregovaračkog procesa u kolovozu rekli smo da će, ako bude uspjeha, to biti uspjeh strana sudionika u pregovorima, a ako ne bude onda je to opet neuspjeh strana u procesu. Trojka je ovdje bila samo da bi olakšala proces pregovora", rekao je Ischinger.

Ischinger je naveo kako će se rad trojke završiti u trenutku kada ona kompletira svoj izvješće i preda ga Kontaktnoj skupini i glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu. Dodao je kako ne želi nagađati kakva će stajališta zauzeti vlade zemalja članica trojke, pošto to nije dio mandata trojice posrednika Kontaktne skupine.

I američki predstavnik Frank Wisner je naveo da je proces pregovora pod vodstvom trojke završen.

"Naš posao je završen. Pitanje statusa još uvijek nije riješeno ali se misija trojke završava podnošenjem izvješća. Sada će strane sudionice u pregovorima i međunarodna zajednica odlučiti kako će se ići dalje", rekao je Wisner.

Predstavnik Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko je kazao da strane nisu postigle sporazum, ali da ima mjesta za kompromis i nastavak pregovora.

Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu je rekao da su za Prištinu pregovori završeni i da nema potrebe za njihovim nastavkom. On je ponovio da je plan UN-ova izaslanika Marttija Ahtisaarija optimalno rješenje za dobru perspektivu.

"Mislimo da ćemo veoma brzo u koordinaciji sa čimbenicima koji su pomogli budućnost Kosova, donijeti naše odluke", rekao je Sejdiu i dodao da na žalost nije došlo do sporazuma, ali da je Kosovo spremno održati obećanja dana tijekom procesa.

"Angažiramo se za demokratsko Kosovo, sa istim pravima za sve građane, predstavljali oni većinu ili manjine, za neovisno i suvereno Kosovo, koje pruža iste mogućnosti svima", rekao je Sejdiu u ime pregovaračkog tima Kosova nakon sastanka s trojkom Kontaktne skupine u Prištini.