Svijet
0

Trojka EU danas sa pregovaračima iz Prištine

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Posrednička 'trojka' Kontakt grupe je u utorak uvečer u Londonu, u okviru priprema za direktan susret najviših predstavnika Beograda i Prištine koji će se održati 28. septembra, tokom zasjedanja Generalne skupštine UN u New Yorku, razgovarala s delegacijom Srbije.

Poslije razgovora s članovima trojke, ministar za Kosovo Slobodan Samardžić je istakao da se srpska delegacija prilikom ovog susreta posebno pozabavila predmetom razgovora s delegacijom kosovskih Albanaca.

"Generalna tema je budući status Kosova, ali mi ne znamo iz kojih će se podtema ona sastojati, i u tu svrhu smo ponudili njih pet, koje bi, smatramo, valjalo staviti na dnevni red", rekao je Samardžić.

"Prva tema je opći sporazum. Dakle, jedan međunarodni sporazum koji bi se posle toga pretočio u ustavna rešenja za budući status Kosova i Metohije za suštinsku autonomiju Kosova unutar okvira Srbije. Druga tema je konkretna podjela nadležnosti između Srbije i Kosova unutar takvog jednog rješenja. Treća tema su ekonomski odnosi Srbije i Kosova. Četvrta tema su odnosi Kosova s međunarodnom zajednicom, odnosno s onim subjektima međunarodne zajednice koji nemaju status međunarodno pravnog subjekta, kao što su regionalne organizacije i međunarodne finansijske organizacije. Najzad, peta tema bi bila prisustvo međunarodne zajednice pod okriljem UN u civilnom i u vojnom posredovanju kada ovaj proces treba da bude primijenjen. Dakle za prvih nekoliko godina od zaključivanja takvog jednog sporazuma.

Samardžić je za BBC ocijenio svrsishodnost pregovora, koji se vode pod prijetnjom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, u slučaju da do 10. decembra ne daju rezultate.

"Deseti decembar je vrijeme kada će trojka podnijeti izvještaj... Ali mi ćemo već krajem septembra, početkom oktobra znati da li naš sagovornik tj. albanska strana ima namjeru da pregovara ili nema. To se ne može sakriti i prema tome signalizirat ćemo 'Trojki' da li mi učestvujemo u pregovaračkom procesu ili trošimo vrijeme da bi se 10. decembra donijela neka prejudicirana odluka," rekao je gospodin Samardžić.

Pregovarački tim Prištine je najavio da će danas 'trojci' predstaviti dokument 'o dobrosusjedskim odnosima' koji, kako su prenijeli mediji na albanskom, predstavlja 'viziju o državnim odnosima sa Srbijom poslije određivanja statusa, a ne signal da je Priština spremna na nove ustupke u vezi sa statusom'.

Predstavnik EU-a Wolfgang Ischinger odbacio je izvještaje prema kojima je EU podijeljena oko stajališta prema budućnosti Kosova. "Uvjeren sam u jedinstvo EU-a", kazao je Ischinger nakon sastanka sa srbijanskom delegacijom.