SAD
0

Troje ubijenih nakon svađe u pozorištu

FENA
Foto: AFP/Illustration
Foto: AFP/Illustration
U pozorištu u gradiću Athens u američkoj saveznoj državi Džordžija u subotu poslijepodne, po lokalnom vremenu, došlo je do pucnjave u koji su ubijene tri osobe a dvije su ranjene, dok policija traga za 57-godišnjakom koji je osumnjičen kao počinitelj, izvijestio je list Atlanta Journal na web-stranici.

Policija traga za profesorom Georgeom Zinkhanom (56), sa Univerziteta Georgija (UGA) u čijoj blizini je pozorište, pod optužbom da je ubio svoju suprugu i još dvoje ljudi, a dvoje ranio.

Posebni policijski tim SWAT provalio je vrata njegovog stana, a pokrenut je potrega za njim uz upozorenje građanima da je naoružan i opasan, navodi Atlanta Journal.

George M. Zinkhan III, profesor na katedri za marketing i distrubuciju, posljednji je puta je viđen u polo majici i kratkim plavim hlačama, a vjerojatno vozi crveni automobil, navodi UGA na web-stranici.

Pucnjava se dogodila u Općinskom pozorištu Athens, koje je dom pozorišne skupine Town and Gown.

Direktorica skupine Beth Kozinsky kazala je da su ona i drugi članovi vidjeli Zinkhana kako ulazi u zgradu s parkirališta i izbliza puca na prvu žrtvu.

"Gledali smo kako se to događa. Svi smo u šoku", kazala je potresena Kozinsky.

Među ubijenima su, po njezinim riječima, 47-godišnja Marie Bruce, supruga prof. Zinkhana, Ben Teague (63) i Tom Tanner (40). Bruce i Tanner su zaposlenici pozorišne kompanije a Teague je višegodišnji suradnik, kazala je.

Zinkhan i Bruce su oženjeni i imaju dvoje djece u dobi od osam i 10 godina, navodi list iz Atlante, udaljene 100 km od gradića Athens.

Kapetan Clarence Holeman iz policijske uprava okruga Athens-Clarke, rekao je da je ispitano oko 20 svjedoka koji su kazali kako je pucnjavi prethodila svađa između osumnjičenog, koji je bio dobro poznat u pozorištu, i neidentificiranog muškarca.

Prema Holemanu, svjedoci su rekli policiji da je Zinkhan napustio pozorište i vratio se nakon nekoliko minuta s dva pištolja. Nakon što je ispucao oba pištilja, ušao je u auto i udaljio se.

"Postoji velika opasnost za svakoga ko dođe u kontakt s njim", upozorio je Holeman, dodajući da su susjedi kod sebe sklonili djecu Zinkhama i Bruce.