{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Troje Pakistanaca kamenovano do smrti

F
15.3.2007. u 13:33
0
0
Troje Pakistanaca kamenovano do smrti
0
Troje Pakistanaca kamenovano do smrti
Mukhtar Mai
Dvojica muškaraca i žena kamenovani su i ubijeni iz vatrenog oružja u sjeverozapadnom Pakistanu po naređenju plemenskog vijeća koje ih je proglasilo krivim za preljubu, saopćio je zvaničnik u četvrtak.
Aktivisti iz radikalne islamske grupe uhapsili su trojku u ponedjeljak u kući u Belodu, selu u plemenskoj regiji Khyber u blizini afganistanske granice, saopćio je lokalni vladin zvaničnik Fazel Mehmood.

Aktivisti iz grupe Lashkar-Islam postavili su ženu, po imenu Tasleema, i dvojicu muškaraca, identifikovanih kao Noorullah i Shehzad, pred jirgu, ili plemensko vijeće, u srijedu nakon što su starješine ustanovilI da su krivi za preljubu, kazao je Mehmood, javio je AP.

Trojka je potom odvedena na otvoreno polje u blizini sela, s rukama povezanim iza leđa, gdje se okupilo više od 100 ljudi. Neki iz mase su ih kamenovali, a potom su drugi istupili s puškama i ubili ih, kazao je Mehmood.

Mehmood je izjavio da je vlada saznala o incidentu tek u četvrtak i da, u svakom slučaju, nema ovlasti da se miješa "u plemenske tradicije" u poluautonomnom plemenskom pojasu.

Pakistanske vlasti imaju samo ograničenu kontrolu nad plemenskim područjima duž planinske sjeverozapadne granice s Afganistanom, koja su nastanjena etničkim Paštunima, s ultrakonzervativnim stavom prema islamu koji dijele s talibanskim fundamentalistima.

Ipak, ovakvi okrutni primjeri plemenske pravde - posebno kamenovanje ljudi do smrti - nisu uobičajeni.

U najzloglasnijem primjeru, nad Pakistankom je izvršeno kolektivno silovanje po naređenju plemenskog vijeća u istočnoj pokrajini Punjab u 2002. kako bi se kaznila zbog navodne afere njenog brata s drugom ženom. Žrtva, Mukhtar Mai, otada je postala ikonom borbe za ženska prava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: