Svijet
0

Troje mrtvih i 60 ranjenih u pucnjavi u Dagestanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U dvostrukom napadu u noći sa srijede na četvrtak u blizini ministarstva unutarnjih poslova u Dagestanu, nestabilnoj republici na ruskom Kavkazu, ubijena je jedna osoba, a 500 je ranjenih, dok su u drugom napadu ubijena dva tjelohranitelja jednog dagestanskog oficira, saopćila je policija.

"Prvom eksplozijom se željelo privući što više ljudi, da bi u drugoj eksploziji bilo više žrtava", objasnio je agenciji AFP jedan oficir dagestanske policije u glavnom gradu Mahatčkali.

Druga eksplozivna naprava, snage od 35 do 40 kilograma TNT-a, bila je postavljena u jednom automobilu, 500 metara daleko od sjedišta dagestanskog ministarstva unutarnjih poslova,

Islamistički pobunjenici na ruskom Kavkazu redovno pribjegavaju takvoj taktici, aktiviraju prvo jednu bombu da privuku snage reda, a zatim aktiviraju drugu, jaču, kako bi bilo što više žrtava.

Ruske agencije su u srijedu navečer izvjestile da su četiri osobe ubijene u eksploziji u svom autombilu. Prema saopćenju policije, žrtve su pobunjenici koji su prenosili eksploziv.