KIna
0

Troje djece mrlo od zatrovanog mlijeka

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Troje male djece je umrlo, a 36 osoba, većinom djece do 14 godina razboljelo se u Kini nakon konzumiranja kontaminiranog mlijeka, izvijestili su kineska vlada i mediji.

Preliminarnom istragom ustanovljeno je da su djeca otrovana nitritom, pošto su konzumirala mlijeko s dviju farmi u blizini grada Pinglianga na sjeverozapadu Kine. Nitriti se koriste za proizvodnju umjetne boje i pri konzerviranju mesa.

Kineska prehrambena industrija skandalima je zahvaćena još od 2008. godine, kada je ondje od trovanja melaminom iz mlijeka šestero djece umrlo, a razboljelo se oko 300.000.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti izvijestio je kako su posljedice trovanja nitritom, među ostalim, mučnina i povraćanje, respiratorni problemi te gubitak svijesti.

Agencija Nova Kina prenosi kako su zasad zatvorene obje farme za proizvodnju mlijeka u kojima je u toku istraga. Agencija također navodi kako većina oboljelih ima manje od 14 godina, a jedno od oboljele djece u kritičnom je stanju. Oboljeli su prebačeni u dvije bolnice u gradu Pingliangu.