Svijet
0

Trinaest policajaca uhapšeno nakon masakra u Tal Afaru

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iračke vlasti uhapsile su 13 šiitskih policajaca koji su mogli biti umiješani u masakr 70 sunita ubijenih u utorak kao odmazda na krvavi protušiitski napad u Tal Afaru, sjeverno od Bagdad, saopćio je u četvrtak izvor iračke vojske.

U utorak su šiiti izmasakrirali 70 sunita odgovarajući time na samoubilački napad koji je koštao života 85 osoba u šiitskoj četvrti grada Tal Afara, 400 km sjeverno od Bagdada.

Nakon protušiitskog napada, desetine naoružanih ljudi, od kojih su neki nosili policijske uniforme, prema očevicima, ušli su u sunitski dio grada i pobili civile hicmetcima u glavu.

Prema izvoru iračke vojske, 13 iračkih policajaca je uhapšeno zbog navodne umiješanosti u masakru. Oko 40 osoba se još smatra nestalima a 30 je povrijeđeno u ovoj odmazdi.

Pred općinom grada održane su demonstracije, tražeći ostavku gradonačelnika grada i oslobađanje uhapšenih šiitskih policajaca.

Prema ljekaru bolnice u Džumhuriju, većina žrtava, među njima starci i djeca, bili su vezanih ruku s prostrelnim ranama na glavi.