The Independent
0

"Trijumf za čovjeka, katastrofa za čovječanstvo"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Londonski The Independent u subotu je na naslovnici propratio vijest o dva broda koja okončavaju prvu komercijalnu plovidbu kroz legendarni Sjeveroistočni prolaz pod naslovom "Trijumf za čovjeka, katastrofa za čovječanstvo", ukazujući na činjenicu da ovaj uspjeh predstavlja vrlo opipljiv znak o klimatskim promjenama na Arktiku.

Plovidba Sjeveroistočnim prolazom, koji preko Arktičkog mora najkraće povezuje Atlantski i Tihi okean, već je 500 godina bila nedostižan san moreplovaca; brojni pokušaji su se uvijek završavali neuspjehom ili smrću istraživača u zaleđenom moru.

Holandski istraživač William Barents je 1597. pokušao proći ovim putem i našao se sa svojom posadom zarobljen ledom; brod je bio smrskan a posada prisiljena da provede zimu u improviziranom šatoru na ledu hraneći se mesom polarnih medvjeda. Barents nije preživio, a sjeverno Barentsovo more je nazvano po njemu.

Ubrzano topljenje leda bez presedana dozvolilo je sada prvi put prolazak ovim putem, što bi moglo transformirati rusku ekonomiju, ali i izazvati katastrofalne posljedice po okolinu ako ova prijevoznička maršruta zaživi.

"Nije vrijeme za proslavu, već za trenutnu akciju", upozoravaju stručnjaci za klimatske promjene, a prenosi Independent.