Svijet
0

Tridesetak osoba poginulo u napadu američke avijacije u Somaliji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Somalijska privremena vlada potvrdila je u utorak da je najmanje 30 ljudi poginulo u zračnom napadu Sjedinjenih Država na navodno utočište jednog pripadnika Al-Qaide na jugu Somalije.

"Američki borbeni avioni su napali tri sela u blizini granice s Kenijom", izjavio je glasnogovornik somalijske vlade Omar Adi i dodao da je somalijska vlada dala odobrenje za izvršenje napada.

Među ubijenima se nalaze i Fazulah Abdulah Mohamed, vođa Al-Qaide, za kojeg se pretpostavlja da je odgovoran za napade na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji 1998. godine u kojima je stradalo više od 200 osoba, javila je američka TV mreža CNN.

Očevici napada su izjavili da je među nastradalima i šestočlana porodica, prenijela je DPA dodajući kako nije bilo moguće potvrditi tačnost tih tvrdnji.

Bliski saradnik somalijskog premijera Alija Gedija, Abdirik Hasan, ranije je izjavio da se među ubijenima nalazi i jedan terorist osumnjičen za učešće u napadima na američke ambasade, te je potvrdio da je vlada u Mogadishu odobrila napade.

Obavještajne službe SAD-a, Etiopije i Kenije vjeruju da islamisti u Somaliji pružaju utočište velikom broju pripadnika Al-Qaide, kao i da osumnjičeni za bombaške napade na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji koriste Somaliju kao bazu.

Islamisti, međutim, odbacuju bilo kakvu povezanost sa Al-Qaidom tvrdeći kako te optužbe treba da opravdaju stranu vojnu intervenciju u Somaliji.