|

Trideset američkih senatora protiv intervencije u Iranu

Trideset američkih senatora protiv intervencije u Iranu
0
F
FENA
2.11.2007. u 13:46
0
komentara
0

dijeljenja
Trideset američkih senatora protiv intervencije u Iranu Foto: AFP
Trideset američkih senatora upozorilo je u četvrtak predsjednika Georgea W. Busha da nema odobrenje za pokretanje vojne intervencije protiv Irana, te su izrazili zabrinutost zbog "provokativnog" retoričkog pitanja administracije.
Senatori, 29 demokratskih i jedan nezavisni, među njima i kandidatkinja na predsjedničkim izborima Hillary Clinton i njen rival Joseph Biden, zahtijevaju rezoluciju o rješavanju ovog sukoba diplomatskim putem.

"Želimo naglasiti da ne postoji nijedno parlamentarno odobrenje za jednostranu vojnu intervenciju protiv Irana", napisali su oni.

Pismo definira da rezolucija, koja je prošla u septembru u Senatu, a koja traži da se iranski Čuvari revolucije proglase terorističkom grupom, ne bi trebala poslužiti kao izgovor za rat.

Tekst napada "provokativne deklaracije i akcije" administracije o Iranu, nakon riječi predsjednika Busha kojima upozorava na opasnost od trećeg svjetskog rata ako se Iran domogne nuklearnog oružja.

"Te deklaracije su kontraproduktivne i miniraju napore da se tenzije s Iranom riješe diplomatskim putem", navodi se dalje u ovom dokumentu, kojim koordinira senator Virdžinije Jim Webb.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.