{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tribunal ne uspijeva da odagna sumnju

F
30.4.2008. u 14:59
0
0
Tribunal ne uspijeva da odagna sumnju
0
Tribunal ne uspijeva da odagna sumnju
Financial Times u srijedu analizira rad Haškog suda u tekstu pod naslovom 'Tribunal ne uspijeva da odagna sumnju'.
List iznosi ocjenu da 15 godina od svog osnivanja i poslije izricanja zatvorskih kazni u ukupnom trajanju od preko hiljadu godina - Haški sud nije nikad uspio da uvjeri Srbe, 'gubitnike u sukobima' tokom raspada Jugoslavije, da pravdu dijeli nepristrasno.

Do sada su krivim proglašene ukupno 64 osobe, a od toga 45 Srba, 12 Hrvata, pet Bošnjaka i dva Albanca, piše FT, dodajući da su sve kazne bile duže od deset godina, osim kazni za Bošnjake.

Istovremeno, pred domaćim sudovima za ratne zločine u Srbiji Hrvatskoj i BiH osuđeno je nekoliko stotina Srba i samo nekoliko optuženih drugih nacionalnosti.

Problemi koje Srbija ima s Haškim sudom jučer su opet izbili na površinu pri potpisivanju SSP-a sa EU, a nedavna oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju je pružila Beogradu još jači izgovor da odustane od obećanja da će uhvatiti i izručiti u Haag Ratka Mladića, piše FT.

List zaključuje se kritičari različitih uvjerenja slažu da je najveći nedostatak Haškog suda to što nije uspio da osudi vrhovne komandante iz vremena ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: