Nerma Jelačić
0

Tribunal će raditi dok traju suđenja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Portparolka Haškog tribunala Nerma Jelačić izjavila je da se rokovi koji su predviđeni za okončanje rada Haškog tribunala ne odnose na naknadno uhapšene bjegunce, kao što je Radovan Karadžić.

"Tribunal ne bi trebalo da zatvori svoja vrata dok ne procesuira sve optužene, uključujući i Ratka Mladića i Gorana Hadžića", rekla je Jelačić, odgovarajući na pitanje šta će se dogoditi ukoliko se suđenje Karadžiću i drugim optuženima čiji procesi su u toku ne okončaju do kraja ove godine.

"Konačnu odluku o tome kada će Tribunal okončati rad donjeće, svakako, Vijeće sigurnosti UN-a", rekla je portparolka suda u Haagu, javili su u četvrtak beogradski mediji.

Jelačić je ukazala da se strategija ispunjenja mandata Tribunala, dogovorena s Vijećem sigurnosti - da se prvostepeni postupci završe do kraja 2008., a žalbeni do 2010. godine - odnosila na u tom trenutku započete postupke.

"Ti rokovi ne odnose se na naknadno uhapšene bjegunce", tvrdi Jelačić.

"I prije ovih posljednjih hapšenja (Stojana Župljanina i Karadžića), Tribunal i njegovi čelnici počeli su da rade s Vijećem sigurnosti UN-a na pronalaženju mehanizma koji će ostati da završi ona suđenja koja nisu obuhvaćena prvobitnim rokovima", ukazala je Jelačić i navela da se "ne može desiti da Tribunal zatvori vrata usred nekog suđenja".

I u haškom Tužilaštvu navode da za sada nema indikacija o zatvaranju Haškog tribunala prije nego što okonča svoje postupke i ukazuju da se čeka rezolucija Vijeća sigurnosti kojom će biti određen tačan datum kada će Tribunal zatvoriti svoja vrata.

Portparolka Haškog tužilaštva Olga Kavran takođe je u četvrtak objasnila da su i sud i Tužilastvo u više navrata ukazivali da će suđenja trajati i 2009., a žalbeni postupci i tokom 2011. godine, zalažući se za produženje mandata Tribunalu.

"Strategija ispunjenja mandata Tribunala je u jednom trenutku govorila o tome da će se prvostepeni postupci završiti do kraja 2008., a žalbeni do 2010. godine", navela je Kavranova, ukazujući da je sasvim izvjesno da će ti rokovi biti "probijeni".

”Predsjednik Tribunala Fausto Pokar je u više navrata obavjestio Vijeće sigurnosti da će suđenja trajati i 2009., a žalbeni postupci i 2011. godine i zatražio da Haški tribunal nastavi s radom dok preostali bjegunci ne stignu u Haag”, navela je Kavranova.

”Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc takođe je više puta ponovio da ne može da zamisli situaciju u kojoj će se Tribunal zatvoriti prije nego što se svi preostali bjegunci privedu pravdi”, rekla je ona.

Rusija insistira da Tribunal prestane s radom do 2010. godine.

"Rusija smatra da je potrebno da prelazimo sa jednokratnih privremenih sudskih organa prema radu na univerzalnoj osnovi, na osnovi sudskih procedura koje se izrađuju putem međunarodnih konvencija", rekao je u srijedu šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.