Nakon ulaganja žalbe
28

Tri vojnika u Japanu proglašena krivim za seksualno zlostavljanje kolegice

A. Ku.
Rina Gonoi u periodu održavanja konferencije za medije 2022. godine (Foto: EPA-EFE)
Rina Gonoi u periodu održavanja konferencije za medije 2022. godine (Foto: EPA-EFE)
Japanski sud proglasio krivim tri bivša vojnika za seksualno zlostavljanje kolegice Rine Gonoi (24) koja je uložila žalbu na prvobitnu oslobađajuću presudu.

Ova presuda dolazi nakon što je Rina privukla međunarodnu pažnju kada je objavila svoju priču na YouTubeu 2022. godine.

Shutaro Shibuya, Akito Sekine i Yusuke Kimezawa osuđeni su na sudu u Fukushimi na dvije godine uslovne kazne.

Ovo je prva velika presuda o seksualnom napadu u Japanu od juna kada je ta zemlja revidirala svoje zakone o seksualnim zločinima, koji su uključivali redefinisanje silovanja.

Rina je ranije za BBC rekla da je u vrijeme kada su tri muškarca vršila seksualno nasilje nad njom u istoj prostoriji bili još nekoliko osoba koje to nisu zaustavile.

Ona je incident prijavila nadređenima, ali je njena žalba odbačena jer nije mogla da obezbijedi svjedoka koji će potvrditi njene navode.

Njen video na YouTubeu postao je viralan prošle godine i prikupila je više od 100.000 potpisa za peticiju kojom se poziva ministarstvo odbrane da istraži njen slučaj.

Gonoi je također podnela građansku tužbu protiv pet počinilaca i japanske vlade, tražeći 5,5 miliona jena (40.000 dolara) od muškaraca za odštetu jer su joj izazvali duševnu bol, i dodatnih 2 miliona jena od države zbog neuspjeha kako bi se spriječilo zlostavljanje.