Svijet
0

Tri stoljeća zatvora za 57 mafijaša

FENA
Sutkinja Adriana Piras iz suda u Palermu na Siciliji osudila je 57 mafijaša bliskih glavnom vođi Cosa nostre Bernardu Provenzanu na ukupno tristo godina zatvora.

Većina osuđenih je optužena da je posljednjih deset godina pomagala posljednjeg historijskog vođu sicilijanske mafije da živi u ilegali, dok su ostali optuženi za upravljanje mafijaškim novcem.

Više "poručnika" Bernarda Provenzana je optuženo za organizaciju "kumova" putovanja u jednu bolnicu u Marseilleu gdje je operiran.

Nicola Mandela, optužen da je planirao to putovanje, osuđen je na 13 godina i četiri mjeseca zatvora. Najveću kaznu od 18 godina je diobio Benedetto Spera, šef mafije u regiji Belmonte Mezzagno blizu Palerma.

Kazne nisu izrečene po završetku suđenja, nego u okviru skraćene procedure suđenja tokom pregovora između odbrane i tužilaštva.

Sedamdesettrogodišnji Provenzano je konačno uhapšen u aprilu 2006. godine na jednoj usamljenoj farmi u regiji Corleone, blizu Palerma, nakon bježanja dugog 43 godine.

Trenutno mu se sudi pred apelacionim sudom u Palermu za niz ubistava počinjenih 1980. godine za vrijeme unutarnjeg rata između klanova Cosa nostre.