Svijet
3

Tri osobe ubijene u pucnjavi između policije i trgovaca drogom u Rio de Janeiru

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Tri osobe su ubijene u pucnjavi između policije i navodnih trgovaca drogom u sirotinjskoj četvrti u brazilskom gradu Rio de Janeiru.

Dvojica mladića i jedan policajac poginuli su u pucnjavi u faveli Complexo do Alemao, javili su lokalni mediji.

Još jedan policajac i mladić su ranjeni u pucnjavi, koja se desila u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak po lokalnom vremenu, prenosi BBC.

Pucnjava se dogodila u vrijeme kada se deseci hiljada nogometnih navijača nalaze u Riju, jednom od gradova domaćina Svjetskog nogometnog prvenstva.

Brazilske snage sigurnosti ušle su silom u Complexo do Alemao 2012. godine, u pokušaju da preuzmu kontrolu nad favelom od kriminalnih bandi.

Sa svojih 100.000 stanovnika, to je jedna od najvećih favela u Riju i postala je neka vrsta turističke destinacije za posjetioce koji žele vidjeti siromašne dijelove grada.

Policija je saopćila da je na nju otvorena vatra dok je patrolirala u Complexo do Alemao. Policajci tvrde da su dvojica ubijenih mladići bili povezani s trgovcima drogom.

"Oni su koristili radio stanice kojima su dojavili da je došla patrola, i kada su ugledali manju grupu policajaca dali su naređenje za napad", izjavio je lokalni policajac za O Globo.

Pucnjave su i dalje česte u tom kvartu, uprkos činjenici da je Complexo do Alemao među prvim favelama koje su "pacificirane".

Vojnici su prvi put ušli u favelu 2010. a u 2012. godini uvedeno je trajno policijsko prisustvo u njoj.

U proteklim decenijama favela je praktično bila "zona zabranjenog kretanja" za snage sigurnosti.

Sigurnosna situacija jdna je od najvećih briga za brazilske vlasti tokom održavanja Svjetskog prvenstva, a na hiljade dodatnih vojnika i policajaca razmješteno je u gradove kako bi garantirali sigurnost za posjetioce i stanovništvo.