Svijet
0

Tri osobe poginule u eksploziji na nogometnoj utakmici u Mogadišu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Tri osobe su poginule u eksploziji za vrijeme nogometne utakmice u glavnom somalijskom gradu Mogadišu, saznaje se iz medicinskih i policijskih izvora.

"U jakoj eksploziji, koju je najvjerovatnije uzrokovala bomba pred sam početak utakmice, poginulo je troje gledalaca, a još sedam ih je povrijeđeno", izjavio je pukovnik Abdi Mohamed iz policijskog izvora.

Eksplozija, za koju do sada niko nije preuzeo odgovornost, dogodila se na jugu Mogadiša u četvrti Hararjal.

"Eksplozija je pogodila ugao terena pred početak utakmice", precizirao je očevidac Abduhafid Bašir. "Vidio sam tijelo jednog mladića na mjestu događaja i još dva tijela u bolnici", nastavio je on.

Medicinski izvori su potvrdili da su dvije osobe umrle u bolnici.

"U bolnicu Madina smo primili najmanje devet ozlijeđenih osoba, od kojih su dvije odmah umrle", rekao je Mohamed Moalim, bolničar.

Pod pritiskom vladinih trupa i snaga Afričke unije u Somaliji (Amisom) koje ih podržavaju, somalijski islamistički pobunjenici šebab, koji su se nedavno pridružili el-Kaidi, povukli su se iz Mogadiša u augustu.

Međutim, oni su rekli da je njihovo povlačenje samo taktika i da glavni grad, koji se smatra kao najopasnije mjesto u svijetu, ostaje središte napada gerilskog tipa, napada autobombama i granatama.