Rusija
0

Tri nova imena osumnjičenih za ubistvo Anne Politkovskaje

FENA
U aferi ubistva ruske novinarke Anne Politkovskaje pojavljuju se tri nova imena osumnjičenih dok se njen navodni ubica još uvijek skriva u inozemstvu, saopćili su u utorak njeni najbliži saradnici, tri godine nakon njenog ubistva.
  • Istraga je otkrila tri nova imena koja nisu objavljena, kazao je Sergej Sokolov, zamjenik glavnog urednika lista Novaja Gazeta, za koji je radila novinarka, ubijena 7. oktobra 2006. u holu svoje zgrade u Moskvi, javio je AFP.

  • Što se tiče njenog navodnog ubice Rustama Mahmudova, mogu vam potvrditi da je ovaj u inozemstvu te da "on putuje iz jedne zemlje u drugu", dodao je Sokolov na konferenciji za štampu.

  • Mahmudov je viđen u jednoj od zemalja "članica Evropske unije", kazao je Sokolov, ne precizirajući koja je to zemlja. Kritikovao je nedostatak saradnje sa stranim policijama.

Rusko tužilaštvo već je objavilo u julu 2008. da se ubica novinarke Politkovskaje skriva u nekoj od zemalja zapadne Evrope.

Tri navodna saučesnika, od kojih dva brata Ibragim i Djabrail Mahmudov, oslobođeni su na prvostepenoj instanci zbog nedostatka dokaza, ali se ponovo pojavljuju za istu krivnju, dok naručilac ubistva još nije identifikovan a navodni ubica je u bijegu.