Velika Britanija
0

Tri muslimana proglašena krivim za terorističku zavjeru

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Tri britanska muslimana proglašena su u srijedu krivima da su sudjelovali u zavjeri 2006. čiji je cilj bilo dizanje u zrak više aviona koji su iz Londona trebali poletjeti ka Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama. Presude će im biti izrečene u četvrtak, prenio je Reuters.

Adam Hatib (23) osuđen je da je pomagao Abdula Ahmedu Aliju, vođi grupe čije se djelovanje dovodi u vezu s Al-Qaidom, u pripremanju napada augusta 2006. čiji je cilj bio uništavanje najmanje sedam zrakoplova, svakoga s više od 200 putnika, eksplozivom skrivenim u flašama bezalkoholnog pića.

Vođa grupe Ali (28) osuđen je u septembru, s još dvojicom saučesnika, na višegodišnje kazne zatvora zbog planiranja zavjere, koja bi da je ostvarena, bila, kako je navedeno u presudi, "u razini napada 11. septembra 2001. na New York i Washington".

Hatibovi otisci prstiju pronađeni su u "tvornici bombi" koju su zavjerenici imali u istočnom Londonu, a također je putovao u Pakistan s Alijem, rečeno je na suđenju.

Dvojica njegovih pomagača, Nabil Husein (25) i Mohamed Shamid Udin (39), također su proglašeni krivim po optužbi za terorizam.

Britanska policija je otkrila zavjeru, čiji su autori, kako smatra, visoki pripadnici Al-Qaide u Pakistanu, samo nekoliko dana prije nego je počinjena.

Upravo zbog nje u cijelom svijetu je uvedeno ograničenje na količinu tekućine koju putnici mogu sa sobom unijeti u avion, podsjetila je britanska agencija.