Brazil
0

Tri miliona ljudi na gay paradi u Sao Paulu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Trinaesta gay parada, manifestacija borbe protiv homofobije, održana u nedjelju na glavnoj aveniji u Sao Paulu, okupila je tri miliona ljudi.

Organizatori Defilea LGBT (lezbijke, gayevi, biseksualci i transseksualci) tražili su "pravo na jednakost", prenosi AFP.

  • Plaćate porez, građani ste kao i drugi, zaslužujete više, izjavio je jedan od organizatora pred okupljenom masom, prije nego što je jedna pjevačica transseksualka zapjevala brazilsku himnu.

Kada su pušteni baloni, elektronska muzika je zamijenila govore i avenija je postala ogroman plesni podij pod otvorenim nebom.

Osim tradicionalnog defilea, organizirano je više događaja, kao što su tematske izložbe, kulturni sajmovi, debate o socijalnom, profesionalnom i porodičnom kontekstu homoseksualaca.

Više od hiljadu policajaca je raspoređeno duž avenije radi osiguravanja manifestacije.

Gay parada u Sao Paulu je drugi veliki turistički događaj u gradu poslije Grand prixa Formule 1, smatraju općinske vlasti.

Oko 400.000 turista je sudjelovalo u defileu i paralelnim manifestacijama, što je donijelo zaradu od 98 miliona dolara, saopćila je agencija za turističku promociju.