Daily Telegraph
0

Tri godine političkog haosa na Tajlandu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Naizmjenični protesti takozvanih "crvenih" i "žutih košulja" na Tajlandu pokazali da se tom zemljom ne može vladati, piše u ponedjeljak autor komentara u Daily Telegraphu dodajući kako se tu radi o tri godine političkog haosa.

S jedne strane se nalazi bivši premijer Tajlanda Thaksin Shinawatra i njegove pristalice u crvenim majicama koje trenutno demonstriraju u Bangkoku.

Zahvaljujući popularnosti među siromašnima, Shinawatra je dva puta osvojio izbore, ali je s vlasti skinut državnim udarom 2006. godine. Njegova stranka je ipak osvojila i naredne izbore.

Na drugoj strani su "žutokošuljaši", pripadnici urbane srednje klase kojima se ne dopadaju autoritarni načini vladavine bivšeg premijera Shinawatre, kao ni što je navodno zaglibio u korupciju.

Daily Telegraph podsjeća da su "žutokošuljaši" prošle godine čak na sedmicu dana zauzeli aerodrom u Bangkoku. To pokazuje da je politička sudbina zemlje neizvjesna, baš kao i razmjere sukoba na ulicama Tajlanda, piše list.

Ono što se već sada zna, navodi autor komentara u Daily Telegraphu, jeste procjena od preko četiri milijarde eura štete po tajlandski turizam.