Svijet
41

Tri godine na vlasti Kima Jong-una: Pokrenuo ekonomiju, ugojio se i pogubio ujaka

Klix.ba
Kim Jong-un (Foto: EPA)
Kim Jong-un (Foto: EPA)
U tri godine, koliko je na vlasti, sjevernokorejski lider Kim Jong-un je, između ostalog, pokrenuo ambiciozne projekte kako bi podržao ekonomiju, pogubio je svoga ujaka i povrijedio nogu usljed prevelike težine.

Jong-un je danas predsjedavao ceremonijom u povodu obilježavanja tri godine od smrti svog oca, Kima Jong-ila. Analitičari su to iskoristili kao povod da se fokusiraju na njegova dostignuća u posljednje tri godine. Zaključuju kako se vladajuća dinastija nije mnogo promijenila otkako je Jong-un preuzeo ulogu vođe, pri čemu je Sjeverna Koreja ostala zatvorena prema vanjskom svijetu, piše britanski Telegraph.

Jong-un je u martu prošle godine čak prijetio trećim svjetskim ratom kada je naredio da se stave rakete u pripravnost za napad na SAD. Ipak, niko nije bio previše zabrinut, jer Sjeverna Koreja još nije testirala rakete koje idu tako daleko.

"Hladniji" odnosi sa Kinom

U posljednje tri godine odnosi sa Kinom su "zahladili", o čemu svjedoči i činjenica da je Kim Jong-un odbio dopustiti Kini da pošalju delegaciju na obilježavanje treće godišnjice smrti Kima Jong-ila.

Mladi lider je, međutim, sklopio neobično prijateljstvo sa bivšom NBA zvijezdom Dennisom Rodmanom, a ono je zasnovano na Jong-unovoj ljubavi prema košarci koju je razvio za vrijeme dok je boravio na studijima u Švicarskoj. Međutim, Rodman je nedavno kazao kako se više neće vraćati u Sjevernu Koreju jer se našao pod određenim pritiscima.

U isto vrijeme mladi lider je napravio određene korake kada je riječ o ekonomskim reformama. Pod tim utjecajem u gradovima su formirane zone za ekonomski razvoj, dok je podrška proizvodnji na selu također dala rezultate. Također, Pjongjang je doživio građevinski bum, a u trgovinama se sada, naprimjer, može naći i domaća verzija iPada. Jedini problem je u tome što se on ne može povezati na internet.

Dobio sina

No, uprkos tome, mnogi Sjevernokoreanci još uvijek brinu brige kako da se prehrane, dok njihov lider ima problema sa prekomjernim unosom hrane u organizam, tako da sada ima više od 120 kg, što mu je na određeni način ugrozilo zdravlje. Prekomjerna težina je doprinijela i tome da povrijedi nogu, zbog čega ga jedno vrijeme nije bilo u javnosti, odnosno na nekim važnim manifestacijama ove godine.

Kim Jong-un se oženio 2009. godine, prije dolaska na vlast, sa lijepom Ri Sol-ju, koja mu je, prema svjedočenju upravo Dennisa Rodmana, rodila sina Ju-aea. Mladi je lider također za vrijeme svoga mandata pokazao i svoju nemilosrdnost, kada je svjetsku javnost šokirao naredivši ubistvo svog ujaka Jang Song-thaeka, zbog navodne izdaje.