Izraelska procjena
0

Tri godine do iranske atomske bombe?

SRNA
Moshe Ya'alon
Moshe Ya'alon
Iranski nuklearni program usporen je tehničkim problemima, zbog čega bi mogle proći još tri godine dok ta zemlja ne bude mogla da napravi atomsku bombu, izjavio je izraelski ministar za strateška pitanja Moshe Ya'alon.

Ya'alon je rekao da je iranski nuklearni program suočen sa "brojnim tehnološkim izazovima i teškoćama", što je "poremetilo rokove".

"Ne možemo govoriti o tački bez povratka. Iran u ovom trenutku nije sposoban da sam proizvede atomsko naoružanje", naglasio je izraelski zvaničnik.

Islamska Republika je prije mjesec dana objavila da se dogodila sabotaža na njenim centrifugama za obogaćivanje uranijuma.

 Iranske vlasti tada su izrazile sumnju da su sistemi koji upravljaju centrifugama postali meta kompjuterskog virusa "staksnet".

Stručnjaci smatraju da je ovaj kompjuterski virus dizajniran s ciljem da nanese štetu motorima koji se koriste u centrifugama tako što ih navodi da se vrte bez kontrole.

Analitičari kažu da kopmpleksnost koda ovog virusa sugeriše da ga je napravila neka država sa zapada, a ne organizovana kriminalna grupa.