Svijet
0

Tri četvrtine Amerikanaca nezadovoljno smjerom u kojem ide zemlja

FENA
Rastuće nezadovoljstvo potezima većinskih demokrata u Kongresu, u kombinaciji s raširenim pesimizmom javnosti prema privremenom povećanju broja američkih snaga u Iraku, rezultiralo je time da 73 posto Amerikanaca smatra kako zemlja ide u krivom smjeru, što je najveća razina općeg nezadovoljstva izmjerena u SAD-u u više od desetljeća, pokazalo je u utorak objavljeno ispitivanje javnosti The Washington Posta i ABC Newsa.

Na pitanje smatrate li da općenito stvari u zemlji idu u dobrom smjeru, ili da su prilično ozbiljno otišle na krivi kolosijek, 73 posto ispitanih je odgovorilo da SAD ide u krivom smjeru, a 25 da ide u pravome.

Gotovo šest od 10 Amerikanaca ne misli da će dodatne snage koje je administracija predsjednika Georgea W. Busha poslala u Irak pomoći uspostavi reda, a 53 posto je kazalo kako ne vjeruje da rat pridonosi dugoročnoj sigurnosti SAD-a.

Podrška politici predsjednika Busha ostala je na niskoj razini od 35 posto kao i u aprilu, ali je ispitivanje otkrilo rastuće nezadovoljstvo s potezima nove demokratske većine u Kongresu.

Samo 39 posto ispitanih odobrava posao Kongresa, prema 44 posto u aprilu, kada je novi saziv Kongresa navršio prvih 100 dana svoga mandata. Poteze demokrata u Kongresu odobrava 44 posto ispitanih, prema 54 posto u aprilu.

Dok je u aprilu 58 posto ispitanih odgovorilo kako demokrati u Kongresu pokazuju snažnije vodstvo od predsjednika Busha (34 posto), u novoj anketi se taj odnos gotovo izjednačio sa 45 posto onih koji i dalje daju prednost demokratima u Kongresu i 43 posto onih koji priznaju primat Bushu.

Mnogi demokratski aktivisti kažu kako su rezultati kongresnih izbora u novembru 2006. predstavljali poziv na promjenu smjera u Iraku, koju Kongres pod kontrolom demokrata do sada nije uspio osigurati.

Duboka sumnjičavost u američkoj javnosti prema Iraku, zabrinutost zbog demokrata i Busha, kao i gotovo rekordne cijene benzina, pridonijele su ukupnom negativnom raspoloženju prema smjeru u kojem ide SAD, ocjenjuje The Washington Post.

List podsjeća, prenosi Hina, da je tako izraženo nezadovoljstvo posljednji put zabilježeno u januaru 1996., kada je spor između demokratskog predsjednika Billa Clintona i republikanske većine u Kongresu oko proračuna doveo do blokade rada savezne vlade.