Svijet
0

Tri arapske princeze izbačene iz aviona zbog rasporeda sjedenja

Sarajevo-x.com
Tri arapske princeze izbačene su iz punog aviona britanske avio kompanije British Airways nakon što su odbile da sjednu pored muških putnika koje nisu poznavale. Zbog rasprave između avionskog osoblja i princeza iz konzervativne kraljevske porodice iz Katara, polijetanje aviona kasnilo je skoro tri sata.

Princeze, odjevene u tradicionalne arapske haljine, vraćale su se kući nakon jednodnevnog shopinga u Milanu. U njihovoj pratnji bio je i emir Katara te njegova osobna pratnja. Pred samo polijetanje dva muškarca iz emirove pratnje pobunila su se zbog mjesta sjedenja koje su dobile princeze, jer prema njihovim običajima ženama nije dozvoljeno da se miješaju sa muškarcima koji im nisu u rodu.

Posada je pokušala napraviti novi raspored sjedenja, ali su drugi putnici odbili da ustanu sa svojih mjesta. Nakon žestoke svađe kapetan je naredio da princeze i dva muškarca napuste avion, a bijesni putnici izviždali su princeze i njihovu pratnju.

Glasnogovornik British Airwaysa dao je izjavu u kojij stoji da je pet putnika izbačeno iz aviona jer nisu htjeli da poslušaju sigurnosne instrukcije prije polijetanja aviona, dok je glasnogovrnik Katarske ambasade odbio da komentariše incident.