SAD
0

Trgovinski deficit u martu veći od očekivanoga

FENA
Američki trgovinski deficit je u martu povećan više nego što se očekivalo, kao rezultat rekordnog izvoza, ali i istovremenog rasta uvoza od gotovo pet posto, uslijed skoka cijena nafte, pokazali su u srijedu objavljeni podaci ministarstva trgovine.

Trgovinski deficit je u martu porastao na 48,2 milijarde dolara, na najvišu vrijednost od juna 2010., s revidiranih naniže 45,4 milijarde dolara u februaru.

Analitičari su očekivali trgovinski manjak od 47 milijardi dolara, prenosi agencija Reuters.

Američki izvoz u martu je povećan 4,6 posto, na rekordnih 172,7 milijardi dolara, što je najveći rast na mjesečnoj razini od marta 1994.

Uvoz je, međutim, istovremeno uzletio 4,9 posto, na 220,8 milijardi dolara, kao rezultat povećanja prosječne cijene nafte na 93,76 dolara za barel, na najvišu razinu od septembra 2008.

Veći trgovinski deficit od očekivanoga mogao bi potaknuti analitičare da revidiraju naniže procjenu već ionako slabog rasta američkog gospodarstva u prvom kvartalu.

Povećanje i uvoza i izvoza, međutim, također govori o jačanju američke i svjetske tražnje, s obzirom na to da se trgovina vraća na pretkrizne razine.

Američki izvoz i robe i usluga u martu je dosegao rekordne vrijednosti.

Uvoz je, pak, bio najveći od augusta 2008. kada je svjetska financijska kriza počela pogađa trgovinu. Američki uvoz je u julu 2008. dostigao rekordnih 232,1 milijardu dolara, prije nego što je u sljedećih šest mjeseci došlo do velikog smanjenja.

Američki uvoz nafte u martu je također bio najveći od augusta 2008., a deficit u trgovini naftom najveći od oktobra 2008.

S pažnjom praćen trgovinski manjak s Kinom u prvom je tromjesečju ove godine iznosio 60,2 milijarde dolara, čime je SAD na putu da ove godine u trgovini s tom zemljom nadmaši prošlogodišnji rekordni deficit od oko 273 milijarde dolara.