Svijet
0

Trgovinski deficit Francuske rekodnih 39,171 milijardi eura

FENA
Trgovinski deficit Francuske dostigao je rekordnih 39,171 milijardi eura u 2007. godini, saopćili su danas carinski organi, prenose agencije. Deficit je znatno veći nego u prethodnoj godini, kada je iznosio 28,238 milijardi eura.

Državni sekretar za trgovinu Erve Noveli nazvao je danas ove rezultate "tužnim rekordom" u izjavi za ekonomski dnevnik "Tribin".

"Uprkos rastu izvoza, naš industrijski saldo, koji je jedva pozitivan, ne može da nadoknadi račun za energiju koji predstavlja najveći dio trgovinskog deficita", objasnio je on.

Noveli je ocijenio da se francuski proizvodi nisu "dovoljno prodali" u svijetu. Prema njegovoj oceni, glavni problem je u manjku kompetitivnosti francuskih preduzeća, koja ne izvoze dovoljno.

Francuska pati od nedovoljnog broja srednjih preduzeća, objasnio je državni sekretar, iznoseći podatak da ih Njemačka, na primjer, ima dvostruko više. On je rekao da je potrebno da do 2012. godine Francuska ima 2.000 srednjih preduzeća više kako bi se približila Njemačkoj, koja ih ima 4.000.