Svijet
0

Trgovina i klimatske promjene na vrhu dnevnog reda susreta Bush - Hu

FENA
Prije sastanka s kineskim predsjednikom Huom Jintaom u četvrtak američki predsjednik George W. Bush je izjavio kako ga s nestrpljenjem očekuje.

Među ostalim, na dnevnom su redu trgovina i klimatske promjene – što će biti i dvije glavne teme ovogodišnjeg samita Azijsko-pacifičke gospodarske saradnje (APEC) u Australiji.

Do susreta dvojice predsjednika dolazi dok se u Sydneyju okupljaju čelnici iz cijele regije na redovitom godišnjem sastanku APEC-a, izvještava dopisnica Glasa Amerike.

George Bush je izjavio da ima mnogo tema o kojima želi razgovarati s predsjednikom Huom te da će na vrhu dnevnog reda biti klimatske promjene.

Kina je nedavno kategorizirana kao druga zemlja po količini ispuštanja tzv. stakleničnih plinova, za koje se vjeruje da doprinose klimatskim promjenama. Na prvom se mjestu tog popisa nalaze Sjedinjene Države.

"Da bismo imali djelotvornu politiku o klimatskim promjenama, Kina mora sjediti za pregovaračkim stolom. Da bismo doveli Kinu za pregovarački stol, moraju se definirati ciljevi", izjavio je u Sydneyu američki predsjednik.

Na zajedničkoj pres-konferenciji s australskim premijerom Johnom Howardom američki predsjednik je izjavio da su odnosi Sjedinjenih Država s Kinom složeni. Govorio je i o finansijskim pitanjima i ponovio potrebu da se Peking uvjeri da dopusti fluktuaciju svoje valute na svjetskim tržištima.

"Još uvijek imamo veliki trgovinski manjak s Kinom, što pokazuje da trebamo raditi na tome da Peking dopusti fluktuaciju nacionalne valute. Vjerujemo da bi to bilo korisno u smislu prilagođavanja trgovinske ravnoteže", rekao je predsjednik Bush.

Busha su novinari pitali da li namjerava spomenuti navode da su kineski hakeri povezani s vladom upali u sistem elektronske pošte u jednom kompjuteru Pentagona. Ministarstvo obrane je potvrdilo da je došlo do upada u sistem elektronske pošte koja nije tajne prirode, međutim, nije potvrđeno da trgovi vode u Kinu.

George Bush je izjavio da još nije upoznat sa svim informacijama o ovom slučaju i nije želio reći da li vjeruje u te navode. Umjesto toga se usredotočio na potrebu izgradnje odnosa s Kinom koji bi omogućili da se o osjetljivijim pitanjima razgovara otvoreno i iskreno.

"Postoje brojna pitanja za koja bismo željeli da Kina ima drugačiji pristup. Tako da ću o tome razgovarati s kineskim predsjednikom. Najbolje je da budemo u stanju razgovarati u okruženju koje je iskreno, otvoreno i prijateljsko, za razliku od onog u kojem postoji napetost i sumnja", kazao je.

Američki predsjednik je rekao kako postoje područja gdje Sjedinjene Države i Kina sarađuju. Posebno je spomenuo napredak u pregovorima sa Sjevernom Korejom o njenim nuklearnim ambicijama. Dodao je da bi volio takav oblik saradnje i u pristupu Iranu, kao i humanitarnoj krizi u Darfuru.

Inače, u Sydneyu su se prije samita sastali i poslovni čelnici zemalja regije, okupljeni u organizaciji Poslovno savjetodavno vijeće APEC-a. I na vrhu njihovog dnevnog reda nalazile su se klimatske promjene. Prema podacima ove udruge, na 21 zemlju APEC-a otpada otprilike 60 posto ispuštanja stakleničnih plinova diljem svijeta.

Predsjednik organizacije Mark Johnson kazao je da će poslovna zajednica u regiji morati učiniti svoj dio kako bi se nosila s globalnim zatopljavanjem: "Biznisi će morati uložiti u nove tehnologije kako bi se postigla veća energetska efikasnost i kako bi energija bila čista. Da bismo to učinili, treba nam jasan i transparentan okvir, poželjno tržišni okvir, koji bi nam slao jasne signale o cijenama kako bismo znali gdje da investiramo."

Pripadnici ove poslovne udruge predstavit će svoj godišnji izvještaj čelnicima samita tokom idućeg vikenda u Sydneyu.