Zapovjednik NATO-a prijeti
0

"Trgovci drogom će biti uništavani"

FENA
Vrhovni komandant NATO-a u Evropi američki general John Craddock je potvrdio da će trgovci opijumom u Afganistanu biti uništavani a da se ne mora dokazivati da su sudjelovali u islamističkoj pobuni, navodi se u pismu koji je u četvrtak objavio SpiegelOnline.

U tom pismu general Craddock naređuje Atlantskom savezu da od sada krene u lov "na sve trgovce drogom", a snagama NATO-a daje mogućnost da pribjegnu krajnjem nasilju, koje ide do smrti, navodi se na internetskoj stranici časopisa Der Spiegel.

Nije više neophodno da se pribave vojna obavještenja ili da se dokaže da svaki trgovac drogom, ili skladište droge, u Afganistanu ispunjava kriterije vojnog cilja", napisao je general Craddock.

Pismo je upućeno njemačkom generalu Egonu Rammsu koji se nalazi u zapovjednom centru NATO-a u Brunssumu, u Holandiji, i zapovjedniku međunarodnih snaga u Afganistanu američkom generalu Davidu McKiernanu, navodi SpiegelOnline.

Ova dva generala odbijaju da slijede naredbu koju smatraju suprotnom međunarodnom pravu i poslovniku o međunarodnim operacijama NATO-a, piše Spiegel Online.