|

Trendovi globalne populacije

Trendovi globalne populacije
0
F
FENA
25.8.2006. u 10:08
0
komentara
0

dijeljenja
Trendovi globalne populacije
Broj svjetskog stanovništva ove godine je dostigao šest milijardi i 600 miliona. Do 2025. godine, stručnjaci procjenjuju da će na planeti živjeti gotovo osam milijardi ljudi, od toga 99 posto novih stanovnika bit će oni iz zemalja u razvoju.
Tri miliona migranata seli se iz siromašnih u bogate zemlje svake godine, a sve više to su susjedne zemlje. Te statistike proizlaze iz godišnje demografske slike koju je prikupio Ured za stanovništvo sa sjedištem u Washingtonu.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da će u Evropi do 2050. broj stanovnika sa sadašnjih 750 miliona pasti za 75 miliona, a Japan, u kojem živi 128 miliona, izgubit će 16 miliona stanovnika.

Demograf u Uredu za stanovništvo i autor istraživanja, Cark Haub, izjavio je da smanjenje broja stanovnika predstavlja prijetnju ekonomskom zdravlju. "Broj mladih ljudi u brojnim evropskim zemljama upola je manji nego u doba njihovih roditelja. Danas korporacije, zdravstveni sistemi upozoravaju da ne mogu pronaći radnike. Ti radnici moraju doći od nekud i oni će ih morati potražiti u inozemstvu."

Podaci Ureda za stanovništvo pokazuju također da je raširenost HIV-a i AIDS-a manja od prijašnjih procjena, ali je katastrofalno visoka u nekim zemljama subsaharske Afrike. Razočaravajući su i podaci o sanitacijskim uvjetima i sigurnoj pitkoj vodi.

To je jedan od nekoliko novih ekoloških indikatora u ovogodišnjem istraživanju.

U ruralnim područjima zemalja u razvitku i nekim dijelovima Afrike i Azije ne dolazi do većeg ubrzavanja pristupa stanovništva sanitarnim čvorovima. Tu se nešto mora promijeniti. Drugo pitanje je postotak zaštićene zemlje, odnosno životinjskog i biljnog svijeta.

Autor izvještaja Carl Haub kaže da je taj dio izvještaja jednostavno prikazan kako bi se javnost i političari što očitije upoznali s problemima.

"Brojevi su tu i pitanje je hoće li političari nešto učiniti. Vjerujem da je dio problema u tome da se prave projekcije daleko u budućnost.

Političari, pak, vjerovatno ne brinu o stvarima koje će se događati nakon isteka njihovog mandata.".

Haub kaže da je to nešto što će političari morati promijeniti.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.