Trećina igračaka sadrži opasne sastojke

F
FENA
3.12.2009. u 16:22
0
0
Trećina igračaka sadrži opasne sastojke
0
Trećina igračaka sadrži opasne sastojke Foto: Reuters
Trećina igračaka koje se prodaju u SAD-u sadrži toksične proizvode, pokazalo je ispitivanje američkog instituta za potrošače o nekoliko stotina proizvoda, objavljeno u srijedu, usred božićnih kupovina.
The Ecology Center, koja objavljuje ispitivanje na svojoj stranici HealthyStuff.org, testirao je gotovo 700 igračaka i otkrio da 32 posto sadrži teške metale ili kemijske proizvode opasne po zdravlje, poput olova, kadmija, arsena i merkurija.

Centar, međutim, bilježi da je nakon povlačenja iz prometa nekih igračaka zbog olova u SAD-u 2007., od miliona igračaka često uvezenih iz Kine, omjer igračaka koje sadrže metal štetan po nervni sistem jako pao.

- Broj proizvoda koji sadrže previsok nivo olova pao je za dvije trećine nakon 2007., ističe The Ecology Center, naglasivši da je 18 posto testiranih igračaka sadržavalo nivo viši od onog koji su prihvatile savezne vlasti (300 čestica po miligramu).

Među drugim toksičnim proizvodima oko 3,3 posto igračaka pokazalo je nivo viši od 100 ppm kadmija, metala koji može naškoditi bubrezima i jetri. Arsen je uočen u istim količinama u 1,3 posto igračaka, prenosi u četvrtak Hina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: