|

Treći neuspješan izbor novog predsjednika

Treći neuspješan izbor novog predsjednika
0
F
FENA
10.11.2009. u 13:31
0
komentara
0

dijeljenja
Treći neuspješan izbor novog predsjednika
Skupština Moldavije ni treći put ove godine nije uspjela da izabere novog predsjednika te zemlje, nakon što je u utorak opoziciona Partija komunista odbila da glasa i napustila salu za sjednice, javile su ruske novinske agencije.
Kako prenosi Itar-Tass, komunisti bivšeg predsjednika Moldavije Vladimira Voronjina, donijeli su takvu odluku zbog "antinarodne politike" nove vlasti - Saveza za evropsku integraciju.

Za izbor predsjednika u skupštini potreban je 61 od ukupno 101 glasa, međutim, Savez ima 53, a komunisti 48 poslanika. U izjavi koju su pročitali u parlamentu navodi se da je Partija komunista takvu odluku donijela u ponedjeljak na plenumu, kao i da odbija da podrži kandidata vladajućeg Saveza - lidera Demokratske partije Marijana Lupua, ali i svakog drugog kandidata te koalicije.

Voronjin je, kako prenosi ruska agencija, rekao da su se komunisti opredijelili za vanredne izbore, kako bi se revanširali za poraz u julu. Voronjin je prethodno osam godina u dva uzastopna mandata bio na čelu Moldavije.

Ukoliko komunisti - čijeg kandidata u ranijim pokušajima nisu željele da podrže tada opozicione, a sada vladajuće stranke, nastave da bojkotuju izbor predsjednika u skupštini i u drugom pokušaju za 30 dana, predsjednik parlamenta i vršilac dužnosti šefa države Mihaj Gimpu, morat će da raspusti skupštinu. U skladu s izbornim zakonima, novi izbori mogli bi da budu održani na jesen naredne godine, navodi Itar-Tass.

Kandidat za predsjednika Saveza za evropsku integraciju nazvao je današnji potez komunista očekivanim i najavio da će vladajuća koalicija nastaviti pregovore s Partijom komunista. Lupu je dodao da neuspjeh u izboru predsjednika pogoršava političku i ekonomsku krizu u zemlji, podriva povjerenje birača prema političkim predstavnicima i demokratskim institucijama.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.