Svijet
0

Treći dan protesta mladih ljevičara u Madridu: Privedeno 28 ljudi

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Trećeg dana protesta i nereda u Madridu u kojima učestvuju članovi ekstremnih lijevičarskih grupacija, policija je privela 28 ljudi.

Nekoliko stotina mladih ljudi protestovalo je sinoć ispred zgrade "Can Vies" u kojoj su 17 godina boravili članovi ekstremnih lijevičarskih grupacija. Nekoliko grupacija je također protestovalo i u drugim dijelovima gradova. Kako su ulazili dublje u noć, protesti su postali nasilni. Prosvjednici su zapalili mnogo kontejnera za smeće. Napravili su veću materijalnu štetu u pojedinim ulicama, a također je zapaljeno i vozilo Katalonske televizije.

Stručnjaci procjenjuju da je tokom trodnevnih nemira pričinjena šteta u visini  preko 100 hiljada eura. Osim Barcelone, protesti podrške za "Can Vies" proširili su se i na druge katalonske gradove, kao što su Leida, Tarragona, Girona, Sabadell, Badalona Tarrassa.

Protesti mladih u Madridu počeli su kada su predstavnici lijevičarskih grupacija prisilno morali napustiti zgradu Can Vies, a koju su nelegalno zauzeli prije 17 godina. Prema regulacionom planu grada, predviđeno je da se zgrada sruši.