Kina
0

Treća beba umrla od zatrovanog mlijeka

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Prema novim informacijama koje dolaze iz Kine, u srijedu je još jedna beba preminula od zatrovanog mlijeka, a zaraženo ih je čak 6.244. U jučerašnjim izvještajima oboljelih je bilo 1.200.

Broj beba kojima je dijagnosticirano "akutno otkazivanje bubrega", prema riječima ministra zdravlja Chena Zhua, popeo se na 158, objavio je Reuters.

U skandal sa mlijekom koje je zaraženo melaminom bilo je uključeno oko 20 posto firmi koje se bave prodajom mlijeka, uključujući i najveću kinesku mljekaru. Na stotine roditelja u južnom dijelu zemlje bilo je primorano putovati u Hong Kong kako bi nabavili mlijeko iz uvoza.

Vlasti u Kini smatraju da je toksična hemikalija stavljana u mlijeko kako bi ono izgledalo kao da ima više proteina.

Problemi sa zaraženom hranom i drugim proizvodima ovdje se pojavljuju sve češće još od 2004. godine kada je najmanje 13 beba umrlo nakon što su hranjene mlijekom u prahu koje nije imalo neophodnu hranjivu vrijednost.

U posljednjem slučaju, kineska vlada otpustila je četiri državnika u Shijiazhuangu, glavnom gradu provincije Hebei, a otkaz je dobilo više drugih ljudi za koje se sumnja da su odgovorni za skandal.